Sinds oktober 2017 is ons leven op zijn kop gezet door de leukemie van Willem.  In deze moeilijke tijd heb ik wekelijks -als ik daar de energie voor had- de geweldige steun ervaren van Muziektheatergroep Totaal uit Amersfoort. Zie hieronder de link van het artikel in de krant De Stad Amersfoort geschreven door Hans Vos. Voor de volledigheid volgt de tekst onder de link.

Michiel.

krantenartikel De Stad Amersfoort Michiel Boland

 

Musical als energiebron

Muziektheatergroep Totaal helpt Michiel Boland door zware tijd

Michiel Boland verstouwde vele privéproblemen. De leukemie van zijn zoon Willem haalde zijn leven verder overhoop. Zonder de steun van de Amersfoortse Muziektheatergroep Totaal redt hij het niet.

Hans Vos

We hebben afgesproken in Grand Café Halewijn, gelegen aan de Hof in het Amersfoortse stadscentrum.

De 41-jarige tekstschrijver nestelt zich aan de royale leestafel nabij de bar. Hier is Boland, een man van taal, op zijn gemak. Even vrij van de zorgen thuis. Schrijvenderwijs vertelt de Amersfoorter, wiens roots in de Achterhoek liggen, bij voorkeur verhalen. Over hemzelf, over anderen, over wat hij meemaakt. ,,Ik kan wel twaalf boeken volschrijven. Die zitten in mijn hoofd. Al zal ik wel nooit tot een eind komen.’’ Hij heeft dat nog niet gezegd, of hij tovert zijn laptop uit een meegebrachte tas; hét bewijs van zijn innerlijke drijfveer.

De rolverdeling is duidelijk: ditmaal is híj de verhalenverteller en zit de schrijver schuin tegenover hem in het etablissement, waar meer mensen de dag besluiten met een gesprek onder het genot van een kop thee, kop koffie of een goed glas. ,,Hoe vermoeider ik ben, des te meer ik ga praten’’, merkt Boland terloops op tijdens het interview over de Amersfoortse MuziektheatergroepTotaal en de enorme steun die hij van dit ‘fijne stel mensen’ ondervindt bij de dagelijkse zorg voor zijn in oktober 2017 door leukemie getroffen achtjarige zoon Willem.

Het is niet alleen de 24-uurs-toewijding voor zijn oudste kind die hem lichamelijk en geestelijk dag na dag afmat. Zijn echtgenote Alinda kampt met het Ehlers-Danlos syndroom. Ook Willem en hun jongste telg, de vijfjarige Benjamin, lijden aan deze erfelijke bindweefselafwijking. Direct gevolg voor alle drie: pijnlijke spieren en gewrichten. Zelf had Boland een dubbele hernia te verduren. Zorgeloos is het gezinsleven de laatste jaren nimmer geweest. Maar positivisme wint het nog altijd van negativiteit. ,,Samen sterk’’, zo haalt Boland het favoriete motto van zoonlief Willem aan.

En dat sámen ook écht sterk kán zijn ervaart hij in muziektheatergroep Totaal. ,,Dat heeft me enorm geraakt.’’ Zowel de jongste productie, ‘Queen of the Mist’, als de empathie van zijn medespelers en de artistieke leiding van het amateurgezelschap. ,,Het is een prachtig stuk, en een voor mij op het juiste moment. Ik kan er zoveel in kwijt, krijg er zoveel voor terug. Ik kan in en met deze groep even helemaal loskomen van de thuissituatie. Hoe clichématig ook, deze warmte heb ik nodig.’’

Drama en humor wisselen elkaar af in de waargebeurde musical over de berooide Anna Edson Taylor, die op 63-jarige leeftijd in 1901 geschiedenis schreef door als eerste mens in een ton levend mee te stromen in de Niagarawatervallen. Meer dan symbolisch ook, zeker voor Boland persoonlijk: meestromen op de woeste golven van het leven. Hij speelt meerdere rollen in de uitvoering die op 2 en 3 februari te zien en te horen is in het Amersfoortse theater De Lieve Vrouw. Daar was op 24 november van het vorig jaar de Europese première, een dag later een reprise.

,,De gedrevenheid en de ambitie zijn groot. Daarom klikte het meteen tussen mij en de groep, en andersom. We willen samen iets moois op de planken zetten, samen de diepte in om er álles uit te halen.’’ Voor Boland is het in zekere zin terug naar de basis. Zijn jeugdjaren stonden in het teken van de musical, actief én passief. ,,En toen ik in Amersfoort kwam wonen, kreeg ik er weer zin in. In deze stad viel alles samen. Héél mooi.’’

Muziektheater is dé energiebron die hij hard nodig heeft als echtgenoot en vader met hoofdbrekens. Ook op het financiële vlak. Passende woonruimte is dringend geweest. De doneeractie ‘Samen sterk voor Willem’ opgezet door goede vrienden, verlicht de zorgenlast. De ernstige aandoening van zijn oudste zoon openbaarde zich heel kort na het overlijden van zijn ziekelijke moeder. ,,Een heel mooie vrouw met een goed hart. Zij oordeelde niet over anderen. In haar ogen was iedereen een goed mens, wie je ook bent, wat je ook doet. Om haar dood heb ik niet kunnen rouwen, ik móest door.’’

En hij ging door, vólle kracht. Wat sindsdien ten koste ging van zijn dagelijkse arbeid. ,,Het was een kwestie van overleven, letterlijk en figuurlijk. Nu begint het steeds meer te kriebelen om het werk weer op te pakken. Al zal het nog niet fulltime zijn, ik heb zin om weer gaan schrijven; daar ligt mijn hart.’’ Hij zou de tas waarin hij zijn laptop heeft meegenomen naar Halewijn wel onder de tafel willen wegpakken om zijn passie voor zijn vak theatraal te demonstreren. Maar ook al voert hij deze ‘bühne-act’ niet uit, zijn lichaamstaal is overduidelijk: hij wil weer gaan stoeien met letters en leestekens.

Woorden komt Boland tekort om uiting te kunnen geven aan de dankbaarheid voor de hulp die zijn gezin krijgt. ,,Alles is veel. Zo vat ik alle moeiten, maar ook alle support maar samen. Soms voel ik me wel bezwaard, bijvoorbeeld wanneer ik na een doelpuntenactie van medescholieren voor Willem een cheque met een mooi bedrag overhandigd krijg. Reken maar dat ik dan van binnen heel blij ben voor alle inzet van veelal onbekenden voor mijn zieke zoon, voor ons. Wij geven heel veel van onszelf prijs, en daar hebben we goed over nagedacht. Maar de nood is zó hoog, we hebben zoveel pech gehad. Wat we krijgen, is niet alleen in geld uit te drukken. De ieder-voor-zich-maatschappij geldt lang niet voor iedereen, gelukkig. Dat doet ons goed. In de geest van mijn overleden moeder: oordeel niet, help elkaar.’’

De actie Samen sterk voor Willem is te vinden op www.SamensterkvoorWillem.nl

De musical Queen of the Mist is te zien in Theater de Lieve Vrouw op 2 februari om 20:00 uur en op 3 februari om 14:30 uur. Kaartjes zijn te koop op de website van het theater, aan de kassa, of via www.muziektheater-totaal.nl.