Wat is nu een benefietconcert zonder (fantastische!) artiesten? Via deze website zullen we de komende tijd artiesten die belangeloos meedoen aan het benefietconcert, voorstellen. Vandaag is het de beurt aan Jurgen Stein en Rik Helmes.

Voordat Jurgen professioneel musicalartiest werd, heeft hij meerdere producties meegedaan bij Musical Producties Gaanderen. In de “Wiz” was hij bijvoorbeeld de vogelverschrikker. (Het toeval wil, dat ik, de vader van Willem, toen de Blikken Man speelde).

Jurgen Stein debuteerde in 1996 in een professionele theatervoorstelling over Frank Sinatra van het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht in Nederland. Daarna speelde hij in theatergroep Jeans en in de musicals Elisabeth en Rent. Voor die twee producties werd hij genomineerd voor een John Kraaijkamp Musical Award.

In 2001 stond hij in de oorspronkelijke versie van de musical Kuifje en de Zonnetempel waar hij regelmatig de titelrol speelde.

Daarna volgden DoornroosjeSneeuwwitje14-18Wickie, de Musical en Piet Piraat en de Kleine Dino van Studio 100, en Scrooge en Dracula van Music Hall.

Hij bleef ook in Nederland actief en speelde rollen in The Sound of MusicCiske de RatKruimeltje en Soldaat van Oranje.

Afgelopen seizoen speelde hij met Martine de Jager in Arthur of hoe je koning kan worden en het theaterconcert Tijdloos Queen (XL) en Tijdloos Musical.

Jurgen werkt regelmatig als (stem)acteur en freelance sessiezanger voor het dubben van animatiefilms en series. Zo werkte hij mee aan de Vlaamse versies van Finding Dory en Vaiana. In 2016 waagde hij zijn kans in The Voice van Vlaanderen en wist door te dringen tot the battles als lid van ‘Team Bent’. Jurgen vormt samen met pianist Joeri de Decker het muzikale duo Tijdloos.

In 40-45 speelt Jurgen de rol van Wolff.

Rik Helmes (1982) kreeg zijn eerste pianolessen van Ben Simmes in de Gelderse Achterhoek. Vanaf zijn 13e was hij betrokken als begeleider van diverse koren. Hij studeerde klassiek piano op het ArtEZ conservatorium in Arnhem bij Frank Peters (Bachelor) en vervolgde zijn studie in Zwolle bij Sepp Grotenhuis, Frank van de Laar (piano) en Kelvin Grout (Liedbegeleiding).

 

Hij soleerde met het ArtEZ blaasorkest en was als repetitor betrokken bij diverse opera- en muziektheaterproducties. Met een beurs van de Leverhulme Trust volgde hij op de Royal Academy of Music in Londen een postgraduate als repetitor. Daar werkte hij met diverse pianisten, zangers, dirigenten en regisseurs uit de Londense operawereld.

 

Tegenwoordig is hij als pianist te vinden op diverse podia. Hij is voornamelijk actief als begeleider van zangers en koren, maar speelt daarnaast ook solistisch, in kamermuziek, symfonieorkesten, musical, opera en andere vormen van muziektheater. Met de voorstelling ‘van Ramses tot Rossini’ won hij samen met zangeres Diana van der Bent in 2016 de juryprijs op het festival Rijswijks Pracht en de tweede prijs van het publiek op het Delft Fringe Festival. Ook gaat hij door het land met de voorstelling ‘mijn lieve burgerhart’ in een muziektheaterversie van het 18e-eeuwse boek.

 

Met kamerkoor Musica Vocale uit Wageningen olv Rob Vermeulen maakte hij opnames voor radio 4 met werken van Reger, Schubert en Wolf. Daarnaast werkt hij met Maria João Carmo, Iris van het Veer en Esther Ree aan verschillende liedprogramma’s.

 

Rik Helmes geeft les op het Kunstbedrijf in Arnhem en heeft na het faillissement van muziekschool ’t Venster een prive-praktijk opgericht in Wageningen. In 2013 werkte hij als docent op de school of performing arts in Kathmandu (Nepal). Hij is lid van de EPTA en woonde hier onlangs congressen van bij in Reykjavik (2016) en Helsinki (2017).